Must See: Rolex Milgauss #1019

Gespot bij SUBGMT.com: Rolex Milgauss #1019

Toen Rolex met zijn reeks sporthorloges begon, bestond de lijn uit de Turn-O-Graph, de Submariner, de GMT, de Explorer én de Milgauss. Het idee achter deze collectie was om voor specifieke doelgroepen speciale horloges te maken, afgestemd op de behoeften van deze klanten – een ware noviteit.

Waar bijvoorbeeld de Submariner voor duikers was en de GMT voor piloten, was de Milgauss bedoeld als horloge voor wetenschappers. Wetenschappers, met name ingenieurs en andere techneuten, bevonden zich immers vaak in de buurt van hoog magnetische velden – iets waar een traditioneel mechanisch horloge slecht tegen bestand is. Bij de Milgauss werd dus gebruik gemaakt van een ’farraday’-kooi, oftewel een extra binnenkast van weekijzer. De naam gaf al wat weg: Mille (duizend) Gauss (de eenheid van magnetische straling). IWC had een vergelijkbaar model – de Ingenieur.

De 1019 is de tweede generatie Milgauss, welke zowaar geleverd werd tot omstreeks ’88. Populair was het model nooit, waardoor er nu relatief weinig exemplaren in omloop zijn. De 1019 van SUBGMT.com verkeert in schitterende staat, met zowel een prachtige wijzerplaat als kast.

In de woorden van SUBGMT.com:

Rolex Milgauss 1019, plexi glas. Een perfect exemplaar van de eerste lichting “anti-magnetische” Milgaussen eind jaren 60 (MK1). De (grote) kast en poten zijn heel dik, de tritium plaat en wijzers zijn in mintstaat (op de foto’s lijkt het grijs, maar in het echt is de plaat bijna wit). Er zit op dit moment een stalen Submariner band op, model 93150 uit 1988. In de deksel staat III.68 gedrukt, het serienummer is 199XXXX. Wij hebben nog nooit een mooier exemplaar gezien, alsof deze zo uit de winkel is gelopen. Wordt u geleverd met de doos en twee jaren 60 Milgauss boekjes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: